<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-N87RJR" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe> 3 top przepisy na Boże Narodzenie
Masz pytania:
221-220-221 Pon - Pt od 9:00 do 19:00 kontakt@moneyman.pl

3 top przepisy na Boże Narodzenie

Redakcja     19.12.2016

Czy macie już pomysł na świąteczne desery? Popularne wypieki na Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim piernik, ciasta z makiem, lukrowane kruche ciasteczka, a także serniki. Bożonarodzeniowe delicje powinny być pełne bakalii: orzechów, rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej. Nie wolno również zapomnieć o ozdobieniu wypieku pysznym, kolorowym lukrem! Oto trzy fantastyczne przepisy na świąteczne wypieki! Potrzebujesz dodatkowej gotówki? Rozważ pozyczkę online!

Piernik kajmakowy

Chcecie upiec pyszne ciasta na Święta Bożego Narodzenia? Koniecznie użyjcie kajmaku, czyli masy z gotowanego mleka i cukru.

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru,

250 g masła lub margaryny, 6 jajek, 1 puszka masy kajmakowej (400 g), 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g), 1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g). Dodatkowo 500 g powideł lub kwaśnego dżemu.

Sposób przyrządzenia: Tłuszcz, cukier i kajmak zagotować. Wystudzić. Wbić jajka i dokładnie utrzeć. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę. Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzony piernik pokroić. Podawać z powidłami lub kwaśnym dżemem.

Tarta makowa

Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca.

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 150 g masła, 60 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%.

Składniki na nadzienie: 250 g mielonego maku, 400 ml mleka, 50 g cukru, 50 g masła, 200 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe), 2 jajka, 1 łyżka amaretto.

Sposób przyrządzenia: Mieszamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 25 minut. Mak mielony zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak wystygnie, odcedzamy go. Rozpuszczamy masło z cukrem. Mieszamy  mak z rozpuszczonym masłem i cukrem, dodajemy bakalie. Na koniec dodajemy jajka, amaretto i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy ok. 10 minut. Tartę wyciągamy, nakładamy na nią nadzienie makowe. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.

Sernik bez pieczenia

Dobre ciasta na Święta Bożego Narodzenia wcale nie muszą powstać w piekarniku.

Składniki na spód: 180 g herbatników lub ciastek typu Oreo. 40 g roztopionego masła.

Składniki na masę serową: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 250 g mascarpone, pół szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki, 10 g żelatyny w proszku.

Sposób przyrządzenia: Ciastka i masło pokruszyć do otrzymania masy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy przełożyć masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez ok 25 minut w lodówce. Zmiksować jogurt, serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy. Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Rozprowadzić żelatynę z kilkoma łyżkami masy serowej na gładko. Dodać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać połamane ciastka (na połowę, ćwiartki), wymieszać. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc. Sernik można ozdobić polewą czekoladową lub czekoladową kruszonką.

  • MoneyMan - szybkie pożyczki online
  • MoneyMan - szybkie pożyczki online