221-220-221
pon.-pt. 8.00-20.00 sb.10.00-16.00
kontakt@moneyman.pl

Najlepsze ciasta na Wielkanocv

Wielkanoc tuż, tuż. W związku z tym mamy dla was proste i łatwe w wykonaniu przepisy na najlepsze ciasta wielkanocne. Na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście mazurka, tradycyjnie pojawia się również sernik, zazwyczaj w wersji pascha, a także makowiec z dużą ilością pysznej, makowej masy.

Jak upiec mazurek?

Polecamy wam pyszny mazurek kajmakowy.

Składniki:

  • 160 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 250 g mąki,
  • 1 puszka masy kajmakowej (można ją również wykonać samodzielnie, gotując przez ok. 30 minut 500 ml śmietanki 36% z 1/2 szklanki cukru).

Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Ciasto łączymy w kulę i schładzamy w lodówce. Następnie formę wykładamy rozwałkowanym ciastem i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu smarujemy je masą kajmakową, dekorujemy migdałami, orzechami i bakaliami.

Jak zrobić sernik pascha?

Wybraliśmy dla was łatwy przepis na sernik bez pieczenia.

Składniki:

  • twaróg sernikowy,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/4 kostki masła,
  • bakalie, aromaty,
  • sok z 1 cytryny + otarta skórka.

Sposób przygotowania: Twaróg sernikowy ucieramy z masłem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy bakalie, wybrany aromat, np. pomarańczowy, sok z cytryny i otartą skórkę. Tortownicę wykładamy pokruszonymi biszkoptami. Na nie nakładamy masę twarogową, a całość zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż sernik stężeje.

Jak upiec makowiec?

 Naszym zdaniem najlepszy jest taki, w którym więcej jest masy makowej niż ciasta.

Składniki:

50 dag mąki,

50 g drożdży,

1 szklanka mleka,

1/2 szklanki cukru,

1 kostka masła,

4 żółtka,

1 opakowanie cukru waniliowego.

Masa makowa:

50 dag maku,

1 litr mleka,

1/2 kostki masła,

5 jajek,

1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu,

bakalie.

Drożdże ucieramy z mlekiem i kilkoma łyżkami cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość łączymy z przesianą mąką i drożdżami (jeśli już zaczęły „pracować”) i wyrabiamy ok. 25 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na cienki placek. W międzyczasie przygotowujemy masę makową: gotujemy mak na mleku, a po wystudzeniu dokładnie mielimy, następnie dodajemy cukier, żółtka, pianę z białek, rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto kroimy na dwie części, na każdą nakładamy obficie masę makową, po czym całość rolujemy. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Życzymy smacznego! Pamiętajcie, że jeśli akurat zabraknie wam środków na przedświąteczne zakupy, zawsze możecie skorzystać z szybkiej pożyczki gotówkowej online od MoneyMan.pl.

12 Kwietnia, 2017 27

Wielkanoc tuż, tuż. W związku z tym mamy dla was proste i łatwe w wykonaniu przepisy na najlepsze ciasta wielkanocne.


Powiązane Artykuły


Złóż wniosek o pożyczkę
Zajmie to nie więcej niż 10-15 minut,
a decyzję otrzymasz już po minucie.